Archive for август, 2013

Визитките

Визитките – една тема колкото ежедневна толкова и специална. Кой ли от нас не е подавал смачканата си визитка с лека усмивка „е само тази ми е останала“ иначе имам много хубави … да ама не! Нямам хубави! Всичките ми визитки са все ефтини, еднообразни, грозни и ми се иска да ги изхвърля, защото хич, ама хич не ми харесват и ще ги изхвърля наистина, само нека и днес да останат на бюрото, защото чакам един клиент, а пък въобще без визитка бизнес става ли? И наистина, идва той говорим, смеем се. Той задава въпроси, аз отговарям компетентно – май ще стане работата. Ръкуваме се преди раздяла, той сякаш между другото пита за мобилния ми телефон и подава своята визитка. Виждам аз с края на окото си едно елегантно картонче с матов ламинат, преге, златна линия … абе истинска визитка отвсякъде. Дълго ровя в чекмеджето и знам, че нищо няма да намеря защото те са си отгоре и лежат кротко в кутииката, стегнати с едно ластиче – прости, елементарни, напечатани набързо на 200 гр. картон, още миришат на ефтино мастило. По едно време се престрашавам и му подавам една. Взима я, без да погледне я пъха в джоба си. Ами то какво да и гледаш. Замазвам работата с една шега, но отвътре ми гори – защо бе, защо най-после не си направиш свестни картички и ти бе. То да не знам как, или да си нямам собствени машини – не, не, пустата небрежност навсякъде ни преследва. Какво по-лесно си казвам и пак отминавам. До следващата среща, до следващото изчервяване. А а не, няма да отлагам, утре сядам и да видят те…

Heidelberg Tiegel

Когато става дума за класика в печата, весеки първо се сеща за Heidelberg. Всички машини на легендарния германски производител са страхотни. На тях се печата от Япония до САЩ. Тези машини не се пенсионират, те са вечни. Сега искам да ви покажа една от най-великите машини на Heidelberg  а именно OHT Tiegel.  Те са незаменими при висок печат, топъл печат, щанцоване. Лесни за подготовка и безупречни. Много бързи и прецизни. На тях се отпечатват особено луксозни материали – скъпи визитни картички, поздравителни картички, листовки, пликове, луксозни опаковки и др. И при тях са навлезнали модерните методи за печат и все по често се работи с фотополимерни пластини за висок или топъл печат.

Портрет на машината

Портрет на машината

Фолиото върви

Фолиото върви добре...

Машината в акция

Машината в акция

Подготовка на формата

Подготовка на формата

Лесно е!

Лесно е!

Настройка на машината

Настройка на машината

Топъл печат – инструкция

[MEDIA=8]

Топлия печат е много интересна технология. Не е особено добре позната у нас. Много малко печатни ателиета я практикуват и държат доста високи цени. До скоро производството на клишета беше трудно, трудоемко и изискваше квалифициран труд. Цената беше висока, производството специализирано – използваха се киселини и скъпи, вносни метални пластини. Ецването на метални клишета е истинска екологична катастрофа – отпадъците са вредни за околната среда и за работниците. В Европа много малко фирми получават разрешение от властите за подобни производства. У нас еко нормите не се спазват и въпреки това само две – три фирми ги произвеждат по остарели технологии и със съмнително качество. Резолюцията е ниска, а качеството – незадоволително. Произведения от тези клишета отпечатък не е достатъчно добър и не задоволява съвременните изисквания.  След откриването на фотополимерните пластини за топъл печат, тази техника е вече много достъпна. Производството на клишета за топъл печат от тези пластини е лесно, бързо, висококачествено и екологично. Вносител на фотополимерни пластини за топъл печат е Ситотехника .

Печат на фолио


Задавали са ми много често въпроси за отпечатване на фолио върху текстил. Понякога съм отговарял подробно, а друг път поради липса на време или по друга причина не така подробно. Както е казано обаче по-добре веднъж да видиш вместо сто пъти да ти обяснят. Тук имаме едно видео с манипулациите при работа с фолио. Очаквам да споделите мнения и опит с всички нас.